Livrare rapidă în toată Moldova
+373 (79) 700500
08:00 - 17:00

Coș de cumpărături

Livrare gratis de la 1000 lei

Nu ai niciun produs în coș.

Continuă cumpărăturile

Alimente benefice pentru sănătatea ochilor

25 noiembrie 2022

În natură, există o serie de alimente care conțin, în cantități mai mari, nutrienții benefici pentru ochi. Cele mai bune alimente, care sprijină sănătatea oculară și previn apariția bolilor degenerative, sunt cele care conțin antioxidanți – vitaminele A, C, E, carotenoizi (luteina, zeaxantina, betacaroten), acizi grași esențiali, dar și minerale (zinc, cupru, magneziu, crom). Iată câteva dintre aceste alimentele care conțin nutrienți pentru sănătatea ochilor.

1. Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de luteină si zeaxantină, antioxidanții care s-au dovedit, în cadrul studiilor de specialitate, eficienți în reducerea riscului de degenerare maculară și cataractă.

2. Ouăle

Galbenușul de ou furnizează 3 nutrienți de bază pentru menținerea sanatatii ochilor – luteina, zeaxantina si zincul. Aceste trei substanțe contribuie semnificativ la protectia vederii impotriva afecțiunilor specifice, mai ales daca facem referire la degenerarea maculară.

3. Citricele si fructele de padure

Atat citricele, cat si fructele de pădure sunt surse puternice de antioxidanti. Tipurile antioxidantilor gasiti in aceste alimente sunt in mod special benefice in reducerea riscului de cataracta si degenerare maculara.

4. Migdalele

Delicioase si satioase, migdalele sunt si bogate in vitamina E, nutrient care incetineste evolutia deteriorarii vederii odata cu inaintarea in varsta. Un pumn de migdale crude asigura aproximativ 50% din doza zilnica recomandata de vitamina E.

5. Peștele gras

Tonul, somonul, macroul si pastravul sunt trei specii de peste gras bogate in DHA, un acid gras care se regaseste si la nivelul retinei, al carui nivel scazut determina aparitia sindromului ochilor uscati. Tot pestele gras este si principala sursa de grasimi esentiale Omega-3, care protejeaza impotriva cataractei.

6. Cartofii dulci si morcovii

Atat cartofii dulci, cat si morcovii fac parte din categoria legumelor cu continut bogat de beta caroten, un precursor al vitaminei A, care contribuie la o vedere sanatoasa. Tot acesti nutrienti ajuta organele de vaz sa se adapteze luminozitatii reduse pe timp de noapte. In aceeasi categorie de alimente benefice pentru vedere se incadreaza si dovleacul si caisele.

7. Broccoli

In timp ce aceasta leguma crucifera a fost considerata mult timp utila in prevenirea cancerului si a bolilor de inima, noile cercetari o recomanda totodata pentru mentinerea sanatatii vederii. Pe langa faptul ca broccoli contine luteina si zeaxantina, el furnizeaza totodata si vitamina C din belsug. Astfel, specialistii in sanatate spun ca aceasta leguma poate sa reduca atat progresul degenerarii maculare provocate de imbatranire, cat si evolutia procesului de pierdere a vederii.

8. Germenii de grau

Germenii de grau ofera din plin vitamina E, un alt antioxidant important, care protejeaza ochii de actiunea nociva a radicalilor liberi. Aceeasi vitamina poate diminua progresia cataractei si a degenerarii maculare. Alte surse bogate de vitamina E sunt migdalele, semintele de floarea soarelui si alunele de padure.

9. Fasolea și lintea

Toate tipurile de fasole si linte adauga in dieta un mineral esential pentru vedere – zincul. Acesta contribuie activ la eliberarea vitaminei A din ficat, astfel incat sa poata fi folosita pentru mentinerea tesuturilor ochilor. In plus, deficientele in zinc pot conduce la deteriorarea maculei, situata in centrul retinei.

Zincul se mai gaseste si in stridii, carnea de vita, carnea de pui si semintele de dovleac.

10. Ardeiul gras roșu

Ardeiul gras rosu contine de patru ori mai multa vitamina C decat portocalele, fiind un aliment recomandat pentru mentinerea sanatatii vederii. Studiile arata ca organismul uman are nevoie de cel putin 300 de miligrame de vitamina C pentru a nu fi expus riscului de dezvoltare a cataractei.

Alte surse alimentare importante de vitamina C sunt capsunile, ananasul, zmeura, papaya sau fructele de guava.

11. Cerealele integrale

O dieta cu un indice glicemic scazut micsoreaza riscul aparitiei degenerescentei maculare cu pana la 8%. Consumati cereale integrale precum orezul brun, quinoa, pastele integrale si toate tipurile de faina integrala.

In afara de o dieta bogata in alimente cu nutrienti esentiali pentru acuratetea vizuala, alte schimbari in modul de viata sunt si ele necesare in prevenirea problemelor de vedere. De pilda, mai multe studii arata ca exercitiile aerobice fac sa scada presiunea din interiorul ochiului, reducand astfel si riscul de glaucom.

Suplimentele cu antioxidanti precum vitamina C si E, beta-carotenul si mineralele precum cuprul si zincul ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, de aceea medicii recomanda o cura cu suplimente nutritive persoanelor care nu consuma regulat cantitati suficiente de fructe si legume.

Balkan Pharmaceuticals VIRETA BP 120 cps. 

PROPRIETĂŢI: 

  • Filtrarea Luminii Albastre;
  • Efect Antioxidant Puternic;
  • Menținerea Acuității Vizuale Optime;
  • Îmbunătățirea Circulației Sanguine Oculare;
  • Protejarea Structurilor Interne Oculare
Distribuie articolul
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Înapoi la blog