Livrare rapidă în toată Moldova
+373 (79) 700500
08:00 - 17:00

Coș de cumpărături

Livrare gratis de la 1000 lei

Nu ai niciun produs în coș.

Continuă cumpărăturile

Diferența dintre testosteron și estrogens

25 noiembrie 2022

Testosteron vs estrogen 

Chiar dacă testosteronul și estrogenul sunt numiți hormoni masculi și feminini, atât bărbații cât și femeile produc ambii acești hormoni în glandele suprarenale. Cu toate acestea, nivelul de testosteron al femeilor este foarte scăzut (de zece ori mai mic decât cel al bărbaților) și, de cele mai multe ori, acestea sunt transformate în estrogen printr-o reacție biochimică. Cu toate acestea, bărbații au un nivel foarte scăzut de estrogen, comparativ cu femela; astfel efectul estrogenului este foarte scăzut la bărbați. Testosteronul și estrogenul sunt produse în mare parte de testicule la masculi și ovare la femele, respectiv înainte de naștere și după pubertate. În comun, acești doi hormoni sunt numiți hormoni sexuali, care stimulează caracteristicile sexuale și funcțiile sexuale la om.

Testosteronul

Testosteronul este un hormon steroid produs în mare parte la testeri masculi, în timp ce cantități mai mici în glandele suprarenale. Producția de testosteron este în principal reglementată de hormonul luteinizant (LH) produs în glanda anterioară . Nivelul de testosteron de sex masculin crește rapid în timpul pubertății de sex masculin și scade după vârsta de 35 de ani. În timp ce circula, testosteronul devine atașat la legarea hormonului sexual globulină . Cu toate acestea, molecula de globulină trebuie să fie detașată de moleculele de testosteron pentru a iniția acțiunile intracelulare ale hormonului. Testosteronul poate crește masa corporală și masa musculară în timpul pubertății de sex masculin. În același timp, aceasta scade masa de grăsime, în special în depozitul de grăsimi abdominale. 

Anumiți bărbați pot transforma testosteronul în estrogen. Acest estrogen transformat provoacă o creștere rapidă a masei osoase spinale și, prin urmare, este responsabilă de creșterea truncală în timpul pubertății. Cu toate acestea, bărbații care nu pot produce estrogen sau nu pot răspunde la estrogenul derivat de testosteron au diminuat densitatea osului spinal. În plus, efectul direct al testosteronului cauzează oase mai mari la bărbați decât la femei.

Principala funcție a testosteronului este de a stimula caracteristicile sexuale și funcțiile sexuale la bărbați. În plus, determină, de asemenea, creșterea masei slabe, a osului spinal și a masei musculare, îmbunătățind sensibilitatea și fluxul sanguin la organele viscerale, insulină. 

Estrogenii sunt un set de hormoni care se găsesc în principal la femei și sunt asociate cu caracteristicile sexuale și funcțiile sexuale. Estradiolul este cel mai proeminent hormon estrogen produs în ovare. Principalele funcții ale estrogenului sunt creșterea dezvoltării uterine, susținerea creșterii endometrului pentru sarcină și dezvoltarea glandelor mamare pentru lactație.În plus, estrogenul poate promova eliberarea de acizi grași și absorbția acidului gras și, astfel, aceasta permite femeilor să utilizeze mai eficient acizi grași decât bărbații, atunci când este vorba de cerințe energetice. Un receptor intracelular cu două subtipuri; receptorul a și receptorul β mediază acțiunile estrogenului.

Care este diferența dintre testosteron și estrogen? 

• Testosteronul este asociat cu caracteristicile și funcțiile sexuale ale bărbaților, în timp ce estrogenul este asociat cu cel al femeilor. • Barbatii au o cantitate mare de testosteron si o cantitate mai mica de estrogen, in timp ce femeile au o cantitate mare de estrogen si o cantitate mai mica de testosteron. Principalele funcții ale testosteronului sunt stimularea caracteristicilor sexuale și a funcțiilor sexuale la bărbați, în timp ce cea a estrogenului este de a spori dezvoltarea uterului, de a susține creșterea endometrului în timpul sarcinii și de a dezvolta glandele mamare pentru lactație la femei.

• Testosteronul este produs în mare parte la testicule, la bărbați, în timp ce estrogenul este produs în principal la ovarele femelelor.

Distribuie articolul
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Înapoi la blog