Sunt accidentat. Ar trebui să continui sau nu antrenamentele?
Sunt accidentat. Ar trebui să continui sau nu antrenamentele? Da! În funcție de tipul de accidentare pe care o avem, putem face ceva pentru a depăși acest mic calvar și mai ales pentru ca revenirea la sport să se realizeze cât mai curând și cu o recuperare completă.
Depinde în mare măsură de tipul accidentarii
O fractură a unui membru inferior mă va împiedica cu siguranță să fac orice activitate care implică mișcare (alergare, sărituri,…) dar îmi va permite să efectuez exerciții superioare și de bază. O leziune la nivelul umarului va limita mobilitatea umărului afectat, dar pot alerga o cursă menținând nivelul aerobic, precum și munca de bază. De multe ori am dat peste pacienti care nu desfasurau nici un tip de activitate din cauza accidentarii și… nimeni nu le-a spus despre posibilitatea unei alternative.
Vă recomand să contactați un bun antrenor sau un kinetoterapeut pentru a vă spune posibilitățile pe care le aveți de a face activitate fizică pentru a vă menține un anumit nivel și astfel să nu începeți de la zero după „odihna” cauzată de accidentare.
Nutriția în aceasta perioada
Un alt aspect de luat in calcul in aceasta perioada este alimentatia. Din ce în ce mai mulți sportivi populari angajează un antrenor care să-și planifice antrenamentul în funcție de obiectivele lor și, într-o măsură mai mică, un nutriționist care să își planifice dieta în funcție de planul lor de antrenament și competiție.
Este clar că o alimentație adecvată împreună cu antrenamentul adecvat și odihna sunt instrumentele pentru atingerea obiectivelor. Dar acum că accidentarea împiedică efectuarea antrenamentelor cu serii, alergări lungi și chiar te împiedică să respecti programul de teste planificat, ce dietă ar trebui să urmezi?
Ei bine, depinde de mulți factori, precum timpul estimat pentru aderarea la practica sportivă, momentul sezonului, dar în general ar trebui să ne gândim la o dietă care să nu modifice prea mult valoarea calorică totală, dar să fie mai variată. Alimente bogate în anumiți nutrienți precum vitamine și minerale esențiale pentru regenerarea leziunilor, precum și proteine pentru întreținerea mușchilor noștri. Am putea consuma alimente bogate în Omega-3 pentru a modula inflamația.
Suplimente care te ajută
În cele din urmă, suplimentarea poate juca un rol important în îmbunătățirea recuperării. Și încep după cum am terminat paragraful anterior cu suplimentarea cu Omega-3 – cam o doză de 2,5 g pentru a obține acel efect antiinflamator. Putem adăuga Joint Support care conține colagen și alți condroprotectori precum Glucosamine + Chondroitin + MSM, precum și extract din Boswellia Serrata + Turmeric cu acțiune puternic antiinflamatoare.
Dacă vom rămâne „pe bancă” mai mult de o lună, ar putea fi bine să facem un plan alimentar cu post intermitent (16-8) 3 zile pe săptămână. Dacă optăm pentru postul intermitent, am putea adăuga multivitaminele pentru a restabili orice posibil deficit.
Dacă perioada accidentării s-a terminat – nu te apuca până nu îți mai dă un profesionist câteva sfaturi și… începe puțin câte puțin.
Ai grijă și… mai presus de toate, nu te răni!