Livrare rapidă în toată Moldova
+373 (79) 700500
08:00 - 17:00

Coș de cumpărături

Livrare gratis de la 1000 lei

Nu ai niciun produs în coș.

Continuă cumpărăturile

Vitaminele D

25 noiembrie 2022

Vitaminele D reprezintă un grup de vitamine de tip secosteroide liposolubile a căror rol principal este creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și a ionului fosfat. Pentru organismul uman, cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3 (cunoscută și ca colecalciferol) și vitamina D2 (cunoscută și ca ergocalciferol).

Fără un indice, vitamina D se referă la D2, D3 sau ambele. Vitamina D3 este biosintetizată în pielea vertebratelor după expunerea la lumina ultravioletă de tip B (UVB). Sau din sursele solare, artificiale și într-o gamă mică de alimente. În unele țări, alimentele de bază precum laptele, făina sau margarina sunt artificial îmbogățite cu vitamina D și este de asemenea disponibilă sub forma de pilule, ca și supliment alimentar. Sursele de mâncare precum peștele, ouăle sau carnea sunt foarte bogate în vitamina D și sunt adesea recomandate persoanelor care suferă de deficiență de vitamina D.

Vitamina D este dusă de fluxul sanguin până la ficat unde se transformă în prohormon de calciu. Circulând prin corp, calcidiolul se poate transforma în calcitriol, o formă biologică activă a vitaminei D, fie în rinichi, fie de monocitele-macrofage în sistemul imunitar. Când este sintetizată de o monocită-macrofagă, acționează la nivel local ca și o citozină, apărând organismul împotriva organismelor microbiene.

Când este sintetizată în rinichi, calcitriolul circulă ca hormon, reglementând printre altele, concentrația de calciu și fosfat în sânge, promovând mineralizarea sănătoasă, creșterea și remodelarea osoasă și prevenind tetania hipocalcemică. Insuficiența de vitamina D poate duce la oase subțiri, fragile sau deformate, în timp ce suficiența previne rahitismul la copii, osteomalacia la adulți și, împreună cu calciul, ajută la protejarea oamenilor în vârstă care au osteoporoză. Vitamina D modulează de asemenea funcțiile neuromusculare, reduce inflamațiile și influențează acțiunea a mai multor gene care reglementează proliferarea, diferențierea și apoptoza celulelor.

Sursa: wikipedia

Balkan Pharmaceuticals Vitamina D3

Proprietăți

Vitamina D3 conține vitamina D3 (colecalciferol) – o vitamină esențială liposolubilă, necesară funcționării aproape a tuturor organelor și sistemelor corpului uman. Este bine absorbită în tractul gastrointestinal datorită formării în mediul intestinului subțire a compușilor micelari.

Vitamina D contribuie la:

  • absorbția/utilizarea normală a calciului și fosforului;
  • menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge;
  • menținerea sănătății sistemului osos;
  • menținerea funcției normale a sistemului muscular;
  • menținerea sănătății dinților;
  • funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • procesul de diviziune celulară.

Vitamina D joacă un rol cheie în:

Sistemul osos. Participă la reglarea metabolismului fosfo-calciс: ajută la absorbția calciului în intestin, menține nivelurile necesare de calciu și fosfor în sânge și activează metabolismul osos. Ajută la asigurarea rezistenței oaselor și a dinților, reduce riscul osteomalaciei.

Sistemul muscular. Ajută la menținerea forței musculare și a conductibilițății neuromusculare, reducând astfel riscul de căderi și fracturi.

Sistemul imunitar. Contribuie la activarea unei funcții imune sănătoase, influențând pozitiv atât imunitatea înnăscută, cât și cea dobândită. Lansează sinteza propriilor peptide antimicrobiene în organism: catalicidină și defensină. Contribuie la reducerea riscului de apariție a răcelii. Are un efect regulator asupra creșterii, dezvoltării și reînnoirii celulelor. Deficitul vitaminei D în organism duce la o scădere a apărării imune a organismului.

Sistemul nervos. Are un efect pozitiv asupra activității sistemului nervos, incluzând sfera psiho-emoțională și funcțiile cognitive: dispoziție, memorie, atenție, performanță, tonus general al organismului, deoarece este implicată în producția de neurotransmițători, substanțe biologic active, prin intermediul cărora se transmit impulsurile nervoase între celulele nervoase.

Distribuie articolul
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Înapoi la blog